Co warto wiedzieć na temat gotowania sous vide?

0
1117
Co warto wiedzieć na temat gotowania sous vide

Gotowanie to teraz jedno z najbardziej popularnych hobby. Ludzie naprawdę raz kochali się w przygotowywaniu pysznych i oryginalnych posiłków. Robią to chętnie nie tylko dla siebie, ale też dla innych. Chcą eksperymentować i rozwijać się w nowych technikach gotowania. Jedną z nich jest metoda sous vide, która wywodzi się z pięknej Francji.

Czym jest gotowanie sous vide?

Przeciętny Polak coraz więcej wie o gotowaniu. Związane jest to między innymi z popularnością różnego rodzaju programów kulinarnych, które można obejrzeć w różnych stacjach telewizyjnych. To nie tylko doskonała rozrywka, ale też świetny sposób na dokształcanie się i poznanie nowych dań, składników, ale też metod gotowania. To właśnie niestety z problemów można dowiedzieć się o gotowaniu sous vide. Ta metoda pozwala między innymi na przygotowywanie pysznych i soczystych mięs, które zachwycą swoim smakiem oraz tym, jak będą prezentowały się na talerzu. Na czym polega gotowanie sous vide? Składniki, w tym przypadku kawałek mięsa, należy zamknąć w woreczku próżniowym, który następnie umieszcza się w wodzie. Bardzo ważne jest to, aby nigdy nie doprowadzić do wrzenia wody. Składniki w workach próżniowych tak naprawdę podgrzewa się często w temperaturze, która nie przekracza 70 czy 80 stopni. Należy ją kontrolować, do czego służy odpowiedni termometr. Dlatego też do tego typu gotowania trzeba się odpowiednio przygotować, również poprzez zakup sprzętu. Można kupić gotowe garnki do gotowania w tym stylu, albo spróbować zrobić to własnymi siłami, chociaż to trochę karkołomne zadanie.

Co przygotowywać tą metodą?

Dlaczego ludzie decydują się na takie skomplikowane metody obróbki termicznej? Wszystko związane jest z tym, że można uzyskać naprawdę doskonały smak potrawy. Przykładowo mięso, które najczęściej przyrządza się właśnie w ten sposób, staje się bardzo delikatne, soczyste i kruche. Wszystkie soki, które na przykład podczas smażenia wyparowują z mięsa, przez co staje się ono suche, tutaj są zamknięte w środku. To doskonale wpływa między innymi na to, jak smakuje tak lubiana przez Polaków pierś z kurczaka. Gotowanie w tym stylu trwa jednak trochę dłużej. Warto zatem uzbroić się zarówno w cierpliwość, jak też w czas. Niektóre mięsa przygotowuje się nawet przez kilka godzin. To zatem styl gotowania, który będzie odpowiedni dla osób, które uwielbiają po prostu spędzać czas w kuchni, świetnie się przy tym bawiąc. A w nagrodę serwują przepyszną potrawę, która podbije kubki smakowe wszystkich osób ceniących to, co by pyszne.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here