Cukier brązowy czy ksylitol to suplement wyłącznie dla cukrzyków?

0
394

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który jest zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii i ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego zaleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ksylitol. Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu i maltitolu należy do grupy polioli, czyli „alkoholi cukrowych” – węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną a tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości ksylitolu sprawiają, że stanowi on polecany zwłaszcza diabetykom i osobom walczącym z nadwagą.

Ksylitol (cukier brzozowy) – występowanie. Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć jest i w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, że ludzki organizm i w minimalnych ilościach wytwarza ksylitol. Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego zastosowania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można odnaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej jest jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.

Ksylitol (cukier brzozowy) dla cukrzyków

Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny (lub przy nieznacznym jej udziale), tzn. nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny. W stosunku z tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest często niższy niż cukru. A im niższy IG, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego względu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.

Ksylitol (cukier brzozowy) a odchudzanie. Ile kalorii ma ksylitol?

Ten naturalny słodzik jest miły dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Cukier brązowy zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier – dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Poza tym zmniejsza łaknienie na słodycze.

Ksylitol (cukier brzozowy) a osteoporoza

ksylitolKsylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego powodu jest używany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, a także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – „wypłukuje” z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

Ksylitol (cukier brzozowy) przeciw próchnicy i innym chorobom zębów

Naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w „Journal of American Dental Association”, wykazali również, że ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, jakie są winne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, że „ksylitol wyraźnie zmniejsza liczbę wypadków. Dlatego dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów (a także paradontozę), lepiej podać ten naturalny słodzik. Niektórzy zalecają przed połknięciem ksylitolu wymieszać go ze śliną i przepłukać nim jamę ustną. Inni przyrządzają z niego roztwory wodne jako płukanki (nie tylko do ust, ale także gardła).

Ksylitol (cukier brzozowy) wspiera odporność organizmu

Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w kontaktu z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie – hamuje wzrost bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, ponieważ ten właśnie „dokarmia” bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Czy ksylitol że być szkodliwy?

Badacze z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Środków (FDA) uznali, że ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Podobne zdanie ma Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), który uznał nawet, że nie jest jego dzienna granica spożycia. Jednak mimo to nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do nadmiernego składania się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Na szczęście jest to działanie tymczasowe, a organizm bardzo szybko przekonuje się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu. Warto wiedzieć, że na opakowaniach produktów, w jakich zawartość ksylitolu (i innych polioli) przekracza 10 proc. masy wyrobu, producent ma obowiązek podać informację, że spożycie w nadmiernych ilościach że być efekt przeczyszczający.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here