Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy owoc świata – uprawiano ją już w ciągach starożytnych, zdecydowanie wcześniej aniżeli jabłoń. Pewne źródła podają, iż to tylko pigwa, i nie jabłko była owocem, jakie biblijna Ewa podała Adamowi do skosztowania. Jednak owoce pigwy w Polsce nie są tak powszechne jak na południu Europy, zasługują na atencję. Wygląd, smak oraz wartości medyczne oraz pielęgnacyjne owoców pigwy sprawiają, iż są one szeroko stosowane w dekoracji wnętrz, kuchni, medycynie ludowej oraz kosmetologii. Łacińska nazwa pigwy – Cydonia wzięła się od kreteńskiego miasta Cydon (Kydon), w jakim w ciągach antycznych istniały spore plantacje owego niewysokiego drzewa. Później uprawa rozpowszechniła się na świat Cesarstwa Rzymskiego, i tam ulubionym przysmakiem stawały się jej owoce smażone w miodzie. W celu pigwa dotarła na kontynent europejski oraz tak przyjęła się w obszarze Basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pigwa była ważna w zachowaniu, ze powodu na jej niską wytrzymałość na mrozy, jednak w zeszłych latach zimy znacząco złagodniały, więc jest możliwość na rozpowszechnienie się jej uprawy na swym obszarze. Należałoby natomiast pamiętać, iż pigwa oraz pigwowiec to zupełnie odrębne gatunki! Owoc pigwy – które jest wartości lecznicze oraz czy należałoby sięgać po przygotowane na jego podstawie przetwory? Oto garść informacji na temat tejże mało popularnej, jednak wartej zainteresowania rośliny, którą jest pigwa pospolita.
Owoce pigwy – parę podstawowych faktów na ich temat
Pigwa (Cydonia oblonga Miller) jest pewnym z najstarszych uprawianych na świecie gatunków, znanych człowiekowi od czasów starożytności. Wedle szacunkowych informacji w samej Europie ilość odmian pigwy sięga blisko 30. Owoce rośliny dojrzewają właśnie na przełomie września oraz października, natomiast opłaca się na nie poczekać, ponieważ wyróżniają się wspaniałym aromatem, o jakim stanowią aż 82 rożne związki. Chociaż pigwy nie jada się na surowo (ze powodu na ogromne liczby komórek kamiennych oraz cierpki smak miąższu), można tworzyć z niej rozmaite przetwory – należałoby przez cały rok zajmować się rozgrzewającymi właściwościami nalewki z pigwy lub ciekawym smakiem wina, soku, kompotu, galaretki, konfitury czy dżemu. Korzyścią będzie nie tylko urozmaicenie menu, jednak także wsparcie zdrowia, ponieważ owoce pigwy mają duże wartości odżywcze oraz odpowiednio działają na system.
Pigwa na przeziębienie, choroby żołądkowe, nowotwory
Jakie cechy ma pigwa? Otóż niepozorne owoce pigwy stanowią istną skarbnicę związków o wartościach zdrowotnych. Zwłaszcza wartym uwagi składnikiem rośliny są polifenole, zawarte zwłaszcza w skórach oraz wybierające się wysoką aktywnością przeciwutleniającą (usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników). Prócz owego polifenole w pigwie mają właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz przeciwgrzybiczne. Co interesujące, wykonane w minionych latach analizowania sugerują, iż pigwa jest też właściwości przeciwnowotworowe względem komórek raka płuc, pęcherza moczowego czy piersi. Dzięki zawartości pektyn pigwa składa się jednak pomocna w zmniejszaniu choroby systemu pokarmowego, a również pozytywnie działa na stan skóry. Istnieje opinia, iż pigwa że być używana w ochronie oraz leczeniu przeziębień. Otóż owoce pigwy, prócz owego, iż mają działające przeciwbakteryjnie polifenole, są również niezłym źródłem witaminy C – 100 gramach jest jej 15 mg. Które jeszcze witaminy ma pigwa? Jej owoce stanowią źródło witaminy I, pewnych witamin z kategorii B, a także potasu, żelaza czy magnezu (w minimalnych ilościach). Pigwa nie jest za kalorycznym owocem – 100-gramowa porcja dostarcza 57 kcal, więc mniej więcej tyle, co jabłko.
Pigwa pospolita i pigwowiec japoński
Te dwie rośliny nierzadko są ze sobą mylone. Są toż jednak dwa rozmaite gatunki, natomiast podobne nazewnictwo powstaje z ich pokrwieństwa. Także owoce pigwy oraz pigwowca mają podobny smak oraz zapach. Co należałoby wiedzieć o pigwowcu japońskim? Otóż jego owoce również mają wykorzystanie w medycynie naturalnej oraz to z tysięcy lat. Analizowania potwierdziły ich wartości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwutleniające, przeciwskurczowe, antybakteryjne i wspierające układ immunologiczny. Podobnie jak pigwa, owoce pigwowca można podawać w zmniejszaniu dolegliwości żołądka, a prócz owego działają ochronnie na wątrobę. Naukowców interesuje również antynowotworowy potencjał związków zawartych w owocach. Pigwowiec jest też wykorzystanie w kosmetyce oraz wykazuje efektywność m.in. w pielęgnacji skóry trądzikowej czy podrażnionej w efekcie nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. Dbając o zróżnicowany jadłospis pomagamy dostarczyć organizmowi potrzebnych elementów odżywczych, więc należałoby pokusić się momentami o przyrządzenie czegoś innego aniżeli zazwyczaj, np. domowego soku, dżemu lub konfitury z pigwy (ewentualnie jej kuzyna pigwowca). Doskonały zapach oraz dawka cennych polifenoli – gwarantowane.
Ile waży pigwa?
Owoc pigwy ma średnio masę ok. 100-200 gramów. A w grupach uprawnych pewne sztuki są naprawdę duże oraz sięgają nawet kilograma.