Zdrowe źródła węglowodanów w diecie

0
62
ciemna czekolada

Lista produktów zawierających węglowodany jest bardzo szeroka. Są to owoce, warzywa, mleko, słodycze, płatki zbożowe, makarony, rośliny strączkowe, cukier. Różnica między nimi pod względem stopnia korzyści dla organizmu jest kolosalna. Jakie węglowodany są przydatne, a których należy unikać lub ograniczać? Odwieczne pytanie, które niepokoi konsumentów i jest przedmiotem dyskusji dietetyków.

Dlaczego potrzebne są węglowodany?

Należy pamiętać, że wszystkie węglowodany zawarte w pożywieniu rozkładają się w organizmie na glukozę, która jest głównym źródłem energii. Glukoza pobudza myślenie i aktywność umysłową, odżywia komórki nerwowe i uruchamia procesy trawienia. Dlatego w żadnym wypadku nie zaleca się rezygnacji z węglowodanów. Musimy jedynie określić, które węglowodany są przydatne, a które szkodliwe. Jednostką strukturalną wszystkich węglowodanów są sacharydy. Przydatne węglowodany różnią się od szkodliwych składem chemicznym i liczbą jednostek strukturalnych. W związku z tym rozróżnia się: Monosacharydy – składają się z jednej jednostki strukturalnej (fruktozy lub glukozy) i są błyskawicznie wchłaniane przez organizm. Disacharydy – są połączeniem dwóch jednostek strukturalnych i należą, podobnie jak monosacharydy, do węglowodanów prostych. Polisacharydy – zawierają trzy lub więcej jednostek, a dzięki złożonej formule molekularnej ulegają powolnemu rozkładowi w organizmie, dlatego nazywane są wolnymi węglowodanami. Proste węglowodany to m.in. cukier, owoce, słodycze i mleko. Źródła wolno przyswajalnych węglowodanów złożonych to m.in. produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa oraz niektóre mniej słodkie odmiany owoców. Złożone węglowodany wchłaniają się powoli i nie wywołują skoków poziomu cukru we krwi.

Żywność niezbędna dla organizmu

Planując dietę, ważne jest, aby wziąć pod uwagę ilość węglowodanów, nie zapominając przy tym o innych zdrowych składnikach odżywczych. Na przykład gorzka czekolada lub orzechy są bogate w kalorie, ale przynoszą ogromne korzyści organizmowi. Produkty mleczne są bogate w wapń. Białko bierze udział w budowie i naprawie komórek. Dlatego jedzenie powinno być zbilansowane i w diecie powinno być miejsce na mięso, twarożek, ryby i jajka. Jeśli planując dietę nie weźmiemy pod uwagę naszego zapotrzebowania kalorycznego, może się okazać, że nawet zdrowe odżywianie doprowadzi do zwiększenia wagi. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasza dieta jest źródłem zdrowego pożywienia, możemy wybrać catering dietetyczny Trójmiasto. Z dietą pudełkową możemy osiągnąć każdy cel – schudnąć, utrzymać wagę lub zwiększyć masę mięśniową.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here