Dowiedz się więcej o tym, jaką rolę odgrywa DHA w ciąży! Jak powinna wyglądać właściwa suplementacja?

0
226

Kwas tłuszczowy DHA to jeden z najważniejszych składników dla kobiety w ciąży. Ginekolodzy zalecają przyjmowanie go nawet przez całe dziewięć miesięcy, a także już po porodzie, w okresie karmienia piersią.

Kwas dokozaheksaenowy, znany też jako DHA, należy do grupy tłuszczów omega-3. Eksperci zaliczają go do najbardziej pożądanych składników diety kobiety w ciąży, ponieważ jego niedobór może nie tylko niekorzystnie wpłynąć na zdrowie i rozwój płodu, ale też doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu.

Jaką funkcję pełni DHA w ciąży?

Wpływ DHA na przebieg ciąży odkryto przypadkiem, w latach 40-tych XX wieku. Wtedy to angielscy lekarze zaobserwowali, że u mieszkanek Londynu, które przyjmowały olej z wątroby halibuta, liczba poronień i przedwczesnych porodów jest mniejsza aż o 20 procent w porównaniu z resztą kobiet. Tamte obserwacje dały początek szeroko zakrojonym badaniom, dzięki którym dzisiaj eksperci dysponują już długą listą dowodów na to, że przyjmowanie DHA w ciąży determinuje zdrowy rozwój dziecka.

Zapobieganie przedwczesnemu porodowi to tylko jedna z korzyści. DHA jest podstawowym budulcem tkanki mózgowej, dlatego lekarze zalecają, aby go suplementować przede wszystkim  w 2. i 3. trymestrze, kiedy mózg płodu rozwija się najintensywniej. Dodatkowo, odpowiedni poziom kwasu w organizmie dziecka wpływa na prawidłową budowę siatkówki oka, a co za tym idzie, warunkuje ostrość widzenia i umiejętność rozróżniania kolorów.

W jaki sposób DHA wpływa na zdrowie przyszłej mamy?

Poza tym, że DHA wpływa na zdrowie płodu i sam przebieg ciąży, ma też wielki wpływ na samopoczucie i zdrowie kobiety. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP, dawniej Polskie Towarzystwo Ginekologiczne) potwierdzają, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych DHA w ciąży zmniejsza ryzyko depresji poporodowej. To niebagatelna korzyść, zważywszy na to, że ta druga z wymienionych chorób może dotykać nawet co dziesiątą młodą matkę i przez wiele miesięcy może pozostawać niezdiagnozowana.

Czy można przedawkować DHA w ciąży?

Według najnowszych rekomendacji minimalne spożycie DHA u kobiet w prawidłowej ciąży wynosi 600 mg na dobę. Jeśli natomiast istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, lekarze zalecają dzienną dawkę DHA w wielkości 1000 mg. Takie dawki na pewno nie grożą żadnymi skutkami ubocznymi, jednak eksperci zaznaczają, że w prawidłowej suplementacji bardzo ważne jest źródło DHA. W naturalnej postaci te składniki znajdują się głównie w mięsie ryb morskich, które może być zanieczyszczone metalami ciężkimi (np. ołowiem i rtęcią) i dioksynami. Z tego względu lekarze rekomendują przyjmowanie DHA w przebadanych suplementach diety, w których olej rybi jest odpowiednio oczyszczony z zanieczyszczeń.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZagrożenia związane ze skrajnym wcześniactwem
Następny artykułJak wybrać przedszkole?
Anna Pawłowska
Mama trójki dzieci w wieku 17, 14 i 12 lat. Sporą część swojego życia poświęciła wychowywaniu dzieci, a w wolnych chwilach chłodnie książki popularno-naukowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here